Anabole steroïden en misbruik, bijwerkingen en veiligheid

Veiligheid

Wat zijn Anabole steroïden?

Androgene en anabole steroïden bevatten de endogene mannelijke geslachtshormonen testosteron en dihydrotestosteron (DHT) en andere stoffen die zich ook gedragen als deze geslachtshormonen.
Androgenen zorgen voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, zoals baardgroei en zware stem, en van de mannelijke geslachtsdelen. Anabole steroïden stimuleren de groei van andere weefsels, vooral botten en spieren. Anabole steroïden verhogen ook de productie van rode bloedcellen.

Androgene en anabole steroïden worden gebruikt voor de medische behandeling van:

• Vertraagde puberteit bij adolescente jongens
• Hypogonadisme (te weinig geslachtshormonen) en impotentie bij mannen
• Borstkanker bij vrouwen
• Anemie
• Osteoporose
• Gewichtsverlies door HIV (human immunodeficiency virus – menselijk immunodeficiëntievirus)
• Endometriose
• Andere toestanden veroorzaakt door hormonale onevenwicht

Anabole steroïden kunnen geïnjecteerd worden, oraal ingenomen of uitwendig worden aangebracht. In verband met de mogelijke ernstige bijwerkingen en een hoog misbruikpotentieel zijn ze, in de Verenigde Staten, ingedeeld bij “Schedule III Controlled Substances” (schema III gereguleerde stoffen).

Zijn anabole steroïden in de sport verboden?

Er zijn atleten die waarschijnlijk misbruik maken van anabole steroïden om spieren op te bouwen, prestaties te verbeteren en uithoudingsvermogen te verhogen. Anabole middelen zijn te allen tijde verboden, zowel binnen als buiten competitieverband, in universitaire en professionele sporten. Ze verschijnen op de lijst van verboden middelen van de WADA (World Anti-Doping Agency) en de USADA (United States Anti-Doping Agency). Ook het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en de NCAA (National Collegiate Athletic Association) verbieden het gebruik van anabole steroïden.

Met anabole steroïden, verstaan we alle synthetische derivaten van testosteron, zowel voor oraal gebruik als injecteerbaar. Voorbeelden hiervan zijn onder meer testosteron, methyltestosteron, danazol en oxandrolon. Anabole steroïden zijn middelen die prestaties verbeteren en zorgen voor een verhoging van de eiwitsynthese in spieren en ook van het gewicht zonder toename van de vetmassa.

Hoe uitgebreid is het gebruik van illegale anabole steroïden in de VS?

Het is zeer riskant om illegale anabole steroïden op straat te kopen en gebruiken. Illegale steroïden worden vaak op sportscholen verkocht, bij sportwedstrijden en via postorderbedrijven. Kopers lopen dan het risico dat de zonder recept gekochte steroïden vervalst of verontreinigd zijn. Steroïden kunnen ook illegaal uit een apotheek komen of gefabriceerd zijn in clandestiene laboratoria. Om anabole steroïden aan te duiden, worden vaak een aantal bijnamen gebruikt, zoals:

• Juice
• Candy
• Pumpers
• Andro
• Stackers

Misbruik van anabole steroïden vindt plaats in alle leeftijdsgroepen, maar statistieken hierover zijn moeilijk te kwantificeren omdat steroïden niet altijd meegenomen worden in onderzoeken naar druggebruik. Volgens gegevens van de NIDA (National Institute on Drug Abuse), zijn er wetenschappelijke bewijzen dat tussen één en zes procent van de atleten misbruik maken van anabole steroïden. “Monitoring the Future” (toezicht op de toekomst), een studie uit 2011 die door de NIDA werd gefinancierd, wees aan dat 0,5 procent van de mannelijke 8e-klassers (13-14 jaar), 0,9 procent van de 10e-klassers (15-16 jaar) en 1,3 procent van de 12e-klassers (17-18 jaar), in het jaar voor de enquête ten minste een keer hadden misbruik gemaakt van anabole steroïden. Voor wat de vrouwen betreft, zijn de percentages respectievelijk 0,5 procent, 0,7procent en 0,1 procent.

Over het algemeen kunnen drugstests in een laboratorium de aanwezigheid van anabole steroïden detecteren en atleten die op hoog niveau sporten worden regelmatig gecontroleerd op misbruik van een groot aantal stoffen, steroïden inbegrepen.

Steroïdale voedingssupplementen kunnen, in het lichaam, in testosteron worden omgezet of in andere androgene stoffen. Vrij verkrijgbare steroïdale voedingssupplementen waren vroeger zonder recept verkrijgbaar, maar zijn nu, na een wijziging van de Anabolic Steroid Control Act van 2004, illegaal geworden. Dehydroepiandrosterone (DHEA), ook een steroïdaal voedingssupplement is nog steeds legaal te koop. Toch, staat het op de lijst van verboden middelen van de USADA (U.S. Anti-Doping Agency) voor zowel binnen als buiten competitieverband.
Rapporten uit klinisch onderzoek tonen dat deze middelen niet effectief zijn of geen bewijs leveren dat ze prestaties bevorderend zijn.

Related Post